assaf@hamashberist.co.il
054-6699308

יום המודעות לשיימינג

יום המודעות לשיימינג מצויין ב-23.5. התאריך נקבע בעקבות היום בו נגב תג המחיר הכבד ביותר בישראל לשיימינג, התאבדות של מושא השיימינג. יום המודעות לשיימינג נקבע כדי לנסות למנוע מקרים דומים בעתיד, כדי להגביר את המודעות ואת המחוייבות של מעסיקים להגן על העובדים שלהם גם ברשת וכדי לציין את זכרו ופועלו של אריאל רוניס ז"ל, אריק בפי משפחתו.

המטרות של יום המודעות לשיימינג הן:

  • להעביר את המסר ששיימינג הוא זמני, הוא במקסימום פרק או עמוד בספר, הוא לא כל הספר.
  • להעביר את המורכבות של שיימינג ככלי להתמודד עם חריגות מנורמות חברתיות, להבדיל מבריונות רשת, שמטרתה לפגוע באנשים.
  • להגביר את הספק בקרב מי שנחשף לסיפור שיימינג. אמפתיה היא תכונה חשובה ונכון לחבק את מי שנפגע, אבל חריצת דין של המבוייש עלולה לגרור תג מחיר כבד, ב-2015 תג המחיר היה כבד מדי.
  • להגביר את המודעות ואת המחוייבות של מעסיקים להגן על העובדים שלהם גם ברשת.

תג המחיר הכבד של שיימינג

ב-23.5.2015 נפל דבר בישראל, מספר ימים לאחר שחווה שיימינג בשל תפקידו, החליט מנהל לשכת האוכלוסין בתל אביב, אריאל רוניס ז"ל, לשים קץ לחייו.

השיימינג שהופנה כנגד רוניס פורסם בעקבות תחושתה של אישה, שקיבלה יחס מפלה בלשכת האוכלוסין בשל צבע עורה. למעט סיקור בודד בערוץ 10, המקרה לא זכה לחשיפה בכלי התקשורת אולם ברשתות החברתיות הפוסט זכה לחשיפה רחבה מאוד ביחס ל-2015 ולא זכה למענה מצד הנכסים הדיגיטליים של לשכת האוכלוסין.

בעקבות המקרה רוניס ז"ל חש חוסר אונים. הוא חש שהשם שבנה בעמל רב ובמשך שנים רבות נחרב על לא עוול בכפו. בנוסף, השיח השלילי כנגדו ברשת גרם לו להרגיש שהוא לבד במערכה על שמו. ביום שבת, 23.5.2015, הוא פרסם את הפוסט הזה ושם קץ לחייו.

התפקיד של יום המודעות לשיימינג

הפוסט הזה הגיע לידיי כשעה לאחר שהוא נכתב והיכה אותי בתדהמה ובצער. יצא לי לטפל במקרים קשים לא פחות וחשתי צער רב על מוות, שהיה יכול להימנע אם היה ידע מתאים להתמודדות עם אירועים מסוג זה. שנה לאחר מכן התחלתי להרצות בהתנדבות במועד זה ובעקבות קשר שנוצר עם משפחתו של רוניס, החלטנו להקדיש את היום הזה להגברת המודעות בקרב החברה.

כחברה אנחנו סולדים משיימינג אבל בפועל, בהתנהגות היומיומית שלנו, אנחנו עושים שיימינג. אנחנו גם מצטרפים, משתפים ומשתתפים בשיימינג. איך מיישבים את הסתירה הזו? אנחנו לא מבינים שחלק מפעילות הרשת שלנו היא שיימינג. לא מבינים שהמאבק על הדברים שחשובים לנו והצבעה על מי שנהג באופן ששונה מהמצופה הוא שיימינג.

ככל שנדע יותר, ככל שנבין מהו התפקיד של שיימינג בחברה שלנו, נדע להתמודד איתו. נוכל גם לדעת לחיות איתו אם הוא נוגד את הערכים שלנו, נדע להגן על העובדים שלנו, להימנע מהפנייה שלו כנגד ילדים, חיילים ומי שלא יכול להתגונן מפניו, ובעיקר נדע לסלוח למי שעבר אותו ולקבל אותו חזרה לחברה, לאחר ששילם את עונשו.

סערה ברשת – פרקים מיוחדים ליום המודעות לשיימינג

השחקן יהודה נהרי מדבר על השיימינג שעבר לאחר החשיפה שאסי עזר הטריד אותו

דני בולר כוכב הטיקטוק מערוץ Ask Dani מדבר על השיימינג שהוא חווה

כוכבת הטיקטוק מיה דגן עושה בית ספר למי שמבייש אותה

אורנה היילינגר, מנהלת נטיקה באיגוד האינטרנט הישראלי, בשיחה על שיימינג

4.3 4 votes
Article Rating

אולי יעניין אותך גם

כתבו לי

הרשמה לעדכונים על תגובות
התראה של
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x