וואטסאפ היא המדיה החברתית הכי מאתגרת בתחום ניהול המשברים*. המידע מתפשט בה יותר מהר מווירוס אבולה ונשאר בכל מכשיר נייד. היכולת החוקית לנטר את היקף הנזק ולאפשר לצד שנפגע לענות באותו מדיום לא קיימת. אם לא די בכך, אין לו גם יכולת לחפות על כך בקמפיין מקודם, כמו ביוטיוב ובפייסבוק. בשורה התחתונה, הדרך לטפל במשבר וואטסאפ היא לא שלמה והיא מבוצעת באמצעות מדיום אחר – פייסבוק לדוגמא.
כך היה גם באירוע בריונות הרשת שעברה ענת הראל. הסברה היא שתמונות שנגנבו מתוך מחשב אישי הגיעו לוואטסטאפ ושוב סיפקו הוכחה לקביעה ש“תוכן מעניין רץ ברשת”. אם לא היה מדובר בתמונות עירום של ענת הראל זה היה יכול להיות מצחיק. אבל זה לא.
לא, זה לא שיימינג. זוהי בריונות רשת, שימוש ברשת כדי לשאוב הנאה וסיפוק גם על חשבון פרטיותו ומורת רוחו של מישהו אחר. עקרונית, יש חוק שמטיל עד 5 שנות מאסר למי שמפיץ או מעביר מידע פוגעני באמצעות האינטרנט – חוק שחל גם על תוכנות העברת מסרים כמו וואטסאפ. מעשית, החוק הזה לא ישים משום שלא ניתן להשית תקופת מאסר על כל מי שהפיץ את התמונות ברשת ולכן אם לא יתפסו את ההאקר, את הגנב – כלומר, את המפיץ הראשון, מדובר באות מתה ותו לא.

כשהאיש הוא מותג יש שיקולים אחרים
מעבר לפגיעה האישית, לתחושת אובדן הפרטיות והצורך להסביר כמה דברים לילדים, כשאתה גם איש פרטי וגם מותג צריך לחשוב גם על שאלות עסקיות: איך זה ישפיע על המותג שהוא אני, על הלקוחות הקיימים והפוטנציאליים, וגם על הדימוי הציבורי שלי. הבעיה היא שאנחנו בני אדם, וזה קשה, כי ברגעים כאלו האישי חזק יותר מהעסקי ועלולות להיות לכך השלכות.
תסלחו לי אבל הדיון האם להצטלם בעירום או לא ואיפה לשמור את התמונות מזכיר את הדיון על עצירת השיימינג. זה דיון לא רלוונטי. זאת המציאות והשאלה היחידה שצריכה להיות על השולחן היא איך מתמודדים איתה.
ההתמודדות עם המשבר יצרה הזדמנות
ובנקודה הזו ענת הראל הגיבה מצויין. היא שיתפה את האירוע, שפכה את הלב, שאלה את השאלות הנכונות והציבה את הזכות שלה לפרטיות וליהנות מהגוף שלה גם בעולם שהוא פחות פרטי ובמגמה להיות יותר שמרני.
מכירים את זה שאתם מצטלמים במסיבת תחפושות פרועה או במסיבת ברנינג מן מגניבה בלי חולצה והכי כיף ומגניב לכם ? אה , לא? אז…
פורסם על ידי Anat Harel / ענת הראל ב- יום שלישי, 24 במאי 2016
סביר להניח שבמישור האישי ייקח קצת זמן כדי לשחזר שגרה אבל במישור העסקי ענת לא תיפגע. יש לא מעט אנשים שישמחו לדעת מה הסוד שלה ולכן הביקוש לשירות שלה יעלה.
האם זה היה שווה? כנראה שלא. אבל אלו החיים הדיגיטליים ומי שבוחר לחיות צריך לדעת גם איך לצמוח מכל מצב.
* עדכון: כיום טלגרם עלולה להיות בעייתי יותר מוואטסאפ.