לילך היא מעשנת ויש לה דף פייסבוק, שבו היא העלתה תמונה ובה היא מחזיקה סיגריה ליד שלט האוסר עישון וכיתוב: “פורעת חוק מסוכנת מאוד!”. זו היתה בדיחה.
ג'סטין סאקו היתה לבנה שהיה לה חשבון טוויטר, שבו היא כתבה על טיסה שלה לדרום אפריקה ועל הסיכוי שתקבל איידס. זו היתה בדיחה. המזל של לילך הוא שהיא פרסמה את הפוסט שלה בעברית, לג'סטין לא היה כזה מזל. היא מחוקה ברשת.
כמה שעות אחרי שלילך פרסמה בדף הפייסבוק שלה את התמונה, עלה צילומסך של הפוסט בדף הפייסבוק של עמותת אוויר נקי, תוך גינוי חוסר הכבוד לכאורה, של לילך לאיסור לעשן. על פניו, מדובר בפוסט שיימינג לגיטימי, כלפי אדם שחרג מנורמה מקובלת ועישן במקום אסור.
זאת לא הפעם הראשונה וגם לא הפעם האחרונה שזה קורה אבל במבחן התוצאה הפוסט של אוויר נקי יכול ללמד אותנו המון על שיימינג, הכפשה, לינצ'טרנט, הסתה ואולי גם על מה קורה שניהול דף פייסבוק יוצא משליטה.

פוסט לא מכובד אבל לגיטימי
לאחר שלילך פרסמה את הפוסט שלה הוא יורט על ידי דף הפייסבוק של אוויר נקי ועלה כפוסט שיימינג נגדה, תוך ניסיון לעשות אותו ויראלי באמצעות תיוג עמודי פייסבוק גדולים, כמו נלחמים בישראלי המכוער.
פרסום זה הגיע לידיי אנשי ערוץ 2, אשר התכוננו לדווח על אירוע השיימינג בתוכנית 6 עם עודד בן עמי, בהגשתה של סיון רהב מאיר. במהלך התחקיר התברר, פנו אנשי חדשות 2 לקבל תגובה מלילך וכאן מגיע הטוויסט בעלילה: מדובר בשלט שנמצא בסמוך לפינת העישון במקום עבודתה, דבר המקנה לפוסט המקורי אמירה של מחאה, צחוק או הזיה אבל לא של צפצוף על החוק.
בעקבות ההתפתחות בעלילה פנו אנשי ערוץ 2 לייעוץ של עורך דין המתמחה בתחום וזה הפתיע אותם כשאמר שהוא יו“ר עמותת אוויר נקי ולטענתו אין לו באמת שליטה על דף הפייסבוק של העמותה. לדבריו הדף מנוהל באופן אוטונומי על ידי אדם אשר ביטל את ההרשאות לאחרים. למרות זאת, התגובה שניתנה לערוץ 2 היתה סביב סוגיית העישון ונזקיו ולא על נסיבות המקרה. לא מכובד אבל לגיטימי.
עמותת אוויר נקי סירבה להתנצל
האיטם ששודר היה מאוזן ואיפשר ללילך להסביר את עצמה אבל בדף הפייסבוק של אוויר נקי לא קנו את ההסברים הללו. הפוסט נערך מחדש וקצת עודן אבל העמותה סירבה להתנצל, ואף הגדילה לעשות כשהעלתה עוד שני פוסטים שתוקפים את לילך באופן אישי.
לילך עוד ניסתה לדבר עם יו“ר העמותה וביקשה ממנו להסיר את הפוסטים ולהתנצל אבל זה סירב והציע, כי כל צד יוריד את הפוסטים שלו. בתגובה, ניסתה לילך לפנות לעזרת חבריה בפייסבוק בקריאה להגיב בעמוד הפייסבוק של אוויר נקי.
שיימינג הוא ביוש אדם או ארגון באמצעות הרשתות החברתיות וזה בדיוק מה שעשתה עמותת אוויר נקי. מבט בדף הפייסבוק של העמותה מלמד שזוהי אחת משיטות הפעולה שלה רק שהפעם הם השתמשו בתמונה שהעלתה לילך, תוך הענקת פרשנות משלהם. הבעיה התחילה ברגע שבו העמותה המשיכה לדבוק בפרשנות שלה גם לאחר שזו הוכחה על ידי לילך כמוטעית.

קל לבייש, כמה קשה להודות בטעות?
למעשה, כל עוד המידע שלילך סיפקה התאים לתפישת עולמה של העמותה לא היתה לאוויר נקי בעיה להשתמש במידע אבל ברגע שלילך סיפקה מידע שמעקר את ההאשמה החברתית הם סירבו לקבל אותו ואף המשיכו לתקוף אותה באופן בוטה באמצעות שני פוסטים נוספים.
אפשר היה למנף את הטעות ולתקוף את מקום עבודתה של לילך או את מנהלי הבניין על היחס המזלזל להפרדה בין פינת עישון למיקום השלטים שאוסרים זאת. אבל המעשה הראוי היה התנצלות, שאומנם כוללת את תופעת העישון ונזקיה אבל משדרת התנהלות הוגנת של הודאה בטעות. במקום זאת אוויר נקי שיחקו מלוכלך ותקפו אדם פרטי באופן אישי, מבלי שהיה ברשותם מידע על נכונות הטענות שלהם או ביסוס מלא לטענה לפיה לילך עבריינית כמו שהם ניסו לתאר אותה.
יש כאן טעם לפגם מכמה טעמים:
- המידע עליו הם התבססו לא היה מהימן.
- רדיפה אחר אדם פרטי היא דבר לא מקובל ואף בעייתי.
- יש כאן חשד לעבירה על חוק איסור לשון הרע (האם ראוי לסכן עמותה ציבורית בעבירה שעלולה לעלות בכספי תרומות?).
- ומעל הכל, כמה קל לארגון חסר פנים לסרב לקבל את הממצאים שהוצגו לו ולהכפיש אדם פרטי בשם “רעיון נשגב”.

זה כבר לא שיימינג, זו בריונות רשת
התנהלות זו יכולה ללמד על ההבדל שבין שיימינג לבין בריונות רשת, על המרחק הקצר בין גינוי להכפשה, בין הוקעה לרדיפה שיטתית, בין שימוש ראוי בכוח לבין שימוש נלוז נגד אדם פרטי שכל חטאו הוא בדיחה לא מוצלחת. חוץ מהתנהלות לא הוגנת וראויה לגנאי כלפי לילך, העמותה פגעה בעיקר בעצמה ומי שנחשף לסיפור הזה ייחס לה פחות משמעות ורצינות בעתיד.
בנוסף מלמד אירוע זה עד כמה לאדם הפרטי אין נגישות לכלים שמאפשרים לו התמודדות עם שיימינג. הדבר המתבקש הוא הנעת 2,000 חברים לדווח על הפוסטים אבל לא בטוח שזה היה גורם לפייסבוק לעשות משהו. שימוש בעורך דין נבדק והיה יקר מדי, העלות ההתחלתית היא כ-10,000 ש“ח וגם זה לא מבטיח הצלחה. הדבר היחיד הוא שירות ניהול משברים והתמודדות עם שיימינג בעלות נמוכה יותר – במקרה זה.
אגב, ייתכן כי לולא המעורבות והעניין שהמשבריסט גילה בנושא, הפוסטים המכפישים היו עדיין ברשת. מצד שני, סביר להניח שתוך יומיים הם היו נשארים בזיכרון של גוגל ופייסבוק, והלינצ'טרנט היה עובר עם כל המקהלה לחבוט במטרה הבאה: גידי אורשר, לדוגמא…
מה אפשר ללמוד מהאירוע?
מנהלי דפי פייסבוק, שיימינג הוא כלי. יכול להיות שהוא לא הגון, יכול להיות שהוא עוצמתי או הרסני מדי, אבל הוא חלק מהמציאות ומהתרבות שלנו. השאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו תמיד היא מה המטרה: שינוי, יצירה, בנייה, שמירה על הסדר הציבורי ותרומה לחברה או פגיעה באדם שמאיים עלי או על תפישת עולמי. אם המניעה הוא פגיעה, אתם במחוזות הסייבר בולינג שזה הצד האפל. אל תלכו לשם ודעו להתנצל כשצריך, זה לא כואב, זה מזקק.
למרות פניית המשבריסט לא התקבלה תגובה מיו“ר עמותת אוויר נקי וגם לא ממנהל דף הפייסבוק שלה.
גילויי נאותות:
1.המשבריסט הציע את עזרתו לעמותה בניהול המשבר אך נענה באמירה חותכת שמבחינתה אין משבר.
2.המשבריסט התנדב לעזור ללילך להתמודד עם הרגעים הקשים ושמח על בחירת העמותה לסגת מפרסום התכנים.