assaf@hamashberist.co.il
054-6699308

האם יש דבר כזה שיימינג טוב?

בסין החליטו להשתמש בשיימינג ולפרסם שמות מעסיקים שמפרים את חוקי העבודה, כדי לקדם הגנה על זכויות עובדים. מעסיקים שיבצעו הלנת שכר, יפרו חוקי שעות עבודה ומנוחה, ימנעו חופשה ותשלום ביטוח לאומי יופיעו במאגר מידע ציבורי שפתוח לכל דורש. באתר Ynet התייחסו ליוזמה בחיוב ואף ציינו ש"בזמן שמדינות ברחבי העולם מנסות להתמודד עם תופעות מכוערות של שיימינג ברשת, סין החליטה לאמץ את השיטה השנויה במחלוקת לצורך חיובי".

היוזמה הסינית, טיסת השוקולד המפורסמת וגם מחאת הרשת האחרונה נגד חברת בזק בינלאומי בשל יחס נציגיה לבעל מוגבלות שמיעה, נתפשות כשימוש ראוי בשיימינג ולכן זוכות ליחס חיובי כ"שיימינג טוב". לעומת זאת, יוזמה שתפרסם פרטים של מתגייסים חרדים נתפשת כ"שיימינג שלילי" ומגונה. לכאורה, מדובר בשתי יוזמות דומות, שהן איסוף פרטים של אדם ופרסומם ברבים, אבל בעוד אחת מהן זוכה לתיוג חיובי השנייה זוכה לתיוג שלילי. למה זה קורה והאם באמת יש דבר כזה שיימינג חיובי או שיימינג שלילי?

קודם כל, מה זה שיימינג?

שיימינג הוא ביוש באמצעות האינטרנט והרשתות החברתיות ומטרת השיימינג היא לגרום למושא שלו בושה. כלומר, זהו אפיק דיגיטלי עדכני של המנגנון החברתי הישן, שמטרתו לגרום חוסר נעימות לאדם או ארגון שחורג מנורמות חברתיות. כפי שכתבתי כאן בבלוג על המקרה של קרין גורן ואדל: אי אפשר לבייש אדם שלא מסכים עם הנורמות החברתיות שבשמן מנסים לבייש אותו.

שיימינג הוא כלי, הוא ניטרלי הוא לא טוב ולא רע. יש לו יתרונות ויש לו חסרונות מבניים. בהרצאות שלי אני נוהג לומר ששיימינג הוא כמו מכונית, שמצד אחד העניקה לנו חופש תנועה, לטייל, לעבוד ולהציל חיים, ומצד השני מביאה איתה תאונות דרכים, כבישים, זיהום אוויר, קרקע ומים ופרבור. שיימינג, כמו מכונית, הוא מציאות. אפשר לנסות להילחם בו, אבל זו תהיה מלחמה בטחנות רוח, מאבק בלתי אפשרי ולכן עדיף להפנים שהוא מצב קיים ולהתמודד איתו.

למעשה, ההסכמה או ההתנגדות שלנו לשיימינג נגזרת ממידת ההסכמה שלנו לנורמה שעומדת מאחורי השיימינג, מהערך החברתי שבשמו נעשתה פעולת הביוש, ולא מהשיימינג עצמו. אדם או עיתונאי שסבור ששמירה על זכויות עובדים היא נורמה ראויה יראה בשיימינג על רקע זה כשיימינג חיובי ואילו אדם או ארגון, שרואה בשירות צבאי לכולם כערך ליבה, יראה באופן שלילי ביותר שיימינג נגד מתגייסים לצה"ל.

זה לא השיימינג, אלו הפערים בחברה

בחברה הישראלית המפורדת, המשוסעת והקטועה מודל 2017 קשה מאוד לומר מהי נורמה מקובלת ולכן רבים מאיתנו פונים למחוזות השיימינג ושם נאבקים על תפישת עולמם או על הצדק אותו דורשים. האתגר שלנו כחברה הוא לדעת לסלוח בבוא העת והאתגר שלנו כעסק, כמותג או כאנשים פרטיים היא להבין את הנורמות החברתיות בזירה שבה אנו פועלים כדי שנוכל לצמצם את הסיכוי שנקלע אליו, ולא פחות חשוב מכך, שנדע איך לנצל אותו ל-Shaming Turnaround.

0 0 votes
Article Rating

אולי יעניין אותך גם

כתבו לי

הרשמה לעדכונים על תגובות
התראה של
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ערן סיקורל
ערן סיקורל
3 שנים לפני

ערן סיקורל אמר בתוכנית שלו: "אד שירן עשה דיאטה בגלל שיימנג ברשתות חברתיות. שיימינג זה לא דבר יפה, אבל אנחנו תמיד בעד שמירה על משקל, זה לא יכול לגרום נזק". באמת? שישאל קורבנות אנורקסיה נרבוזה ובולימיה! "דאגה לבריאות" מסווה צורך לשלוט במי שלא נראה לך, ואם הוא ישלם מחיר זה בעיה שלו!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x